Identificarea Sistemelor 2018

Responsabil: Lucian Bușoniu, Asistent: Marius Costandin

Navigare: [English version|Evaluare|Program|Material de curs|Laboratoare|Teste de laborator|Proiect|Contact]          [Înapoi la pagina lui Lucian Bușoniu]

Despre disciplină

Această disciplină prezintă metode neparametrice pentru identificarea sistemelor, împreună cu metode parametrice, cum ar fi cele bazate pe minimizarea erorii de predicție și pe variabile instrumentale. Materialul este completat cu proiectarea semnalelor de intrare, metode recursive online, și tehnici de validare a modelelor obținute. Cursul este descris la nivelul potrivit liniei de licență, construind baza matematică necesară. Cursul se bazează pe cartea System Identification de Soderstrom și Stoica.

Disciplina face parte din programul de licență al Departamentului de Automatică de la UTCluj (anul 3 semestrul 1, seria 2). Cunoștințe preliminare necesare: sisteme dinamice liniare și algebră liniară. Responsabilul de disciplină este Lucian Bușoniu, iar Marius Costandin predă laboratoarele în limba română.

Reguli de evaluare

Notare:

Nota finală va fi o medie ponderată a tuturor formelor de evaluare de mai sus folosind procentajele indicate, urmată de rotunjire și limitare la 10. De notat că se pot acumula 110% x 10 = 11 puncte în total; punctul extra face mai ușoară obținerea unei note bune. Soluțiile laboratoarelor, cele două teste de laborator, și o soluție pentru proiect sunt strict necesare pentru ca studentul să fie admis în examen. Soluțiile laboratoarelor sunt validate de către asistent în timpul fiecărui laborator. Nu este așadar suficientă participarea la laborator pentru validarea sa; este nevoie și de o soluție funcțională și originală. Cel mult două laboratoare se pot recupera la sfârșitul semestrului, așadar acumularea a trei sau mai multe laboratoare lipsă duce la ineligibilitate pentru examen în anul curent. Mai multe detalii despre fiecare componentă (laboratoare, teste de laborator, proiect) se găsesc la locurile potrivite în descrierile de mai jos. Situatia curenta se poate vedea online aici.

Program

Date și locații:

Datorită interdependențelor între cursuri, laboratoare, și proiecte, precum și altor motive precum zilele libere naționale, programul real este puțin diferit de cel din orarul oficial. De exemplu, în săptămânile de test vom avea nevoie și de anumite sloturi de proiect pentru ca toată lumea să aibă timp să dea test. Examinați cu atenție programul pentru a determina când trebuie să fiți la ore:

Program

Toate orele au loc în sala și intervalul de timp menționate în orarul oficial.

Material de curs

Prezentările de curs sunt material obligatoriu; ele vor fi scrise suficient de detaliat pentru a oferi o imagine completă și de sine stătătoare a subiectelor tratate. Prezentările sunt oferite aici la timp pentru fiecare curs, în format PDF.

Pe lângă prezentările de mai sus, se pot consulta opțional următoarele cărți:

Laboratoare

Teste de laborator

Detaliile vor fi anunțate mai aproape de data testului.

Proiect

Vezi descrierea proiectului pentru subiect, reguli, și termene limită; citiți această descriere atent. O descriere detaliata a metodei de regresie liniara necesara pentru prima parte a proiectului poate fi gasita in cursul de anul trecut; anul acesta o vom discuta in cursul 3.

Contact

Comentariile, sugestiile, întrebările legate de curs sau de website sunt binevenite; reponsabilul de curs sau asistentul pot fi contactați la următoarele adrese de email (în format imagine pentru protecția anti-spam):
Imagine email