Optimizari 2018

Responsabil de disciplina: Lucian Busoniu. Asistenti: Ioana Lal, Tassos Natsakis. Vezi si varianta in limba engleza a cursului: Optimization.

Despre curs

Acest curs prezinta metode analitice si numerice de optimizare. Este parte a programului de licenta in Automatica al UTCluj (anul 4, semestrul 2). Pentru curs sunt necesare cunostinte de analiza matematica si algebra liniara, impreuna cu notiuni de programare in Matlab. Cursul a fost dezvoltat de catre Zsofia Lendek.

Notare:

Efectuarea laboratoarelor si sustinerea cu succes a proiectului conditioneaza intrarea in examen. Pentru mai multe detalii, vezi regulamentul de evaluare. Va puteti verifica situatia curenta aici.

Program

Mai jos programul activitatilor disciplinei, inclusiv examenul partial si sustinerea de proiect. De notat ca datorita zilelor libere nationale trebuie sa sarim peste ore in mai multe saptamani, si de aceea programul este extrem de strans, nimic nu poate fi mutat sau sarit!

Tabel cu program

Suport de curs

Predarea se face in limba romana. Suportul de curs este scris in limba engleza. Capitole:

De notat ca in acest an metoda de optimizare globala pe care am discutat-o a fost optimizarea optimista. Aceasta metoda inlocuieste algoritmii genetici, asadar materialul legat de algoritmi genetici devine optional (nu este cerut pentru examen). Ramane insa disponibil pentru cei interesati: Algoritmi genetici si niste canguri.

Laboratoare

La orele de laborator se vor rezolva exercitii. Laboratoarele se pot face in grupuri de maxim 2 persoane. Un laborator se considera efectuat cand metoda este implementata iar exercitiul ales rezolvat. Pentru o (foarte) scurta descriere a algoritmilor si exemple, vezi indrumatorul de laborator.

Laboratorul 1 este o introducere in Matlab: tutorial de Matlab si exercitiul de rezolvat.

Proiect

Obiectivul proiectului este de a obtine experienta in studiul de literatura, scrierea si prezentarea unei lucrari stiintifice.

Proiectul se efectueaza in grupuri de trei studenti. Material:

  1. Descriere generala (PDF). Aceasta descriere se aplica tuturor subiectelor; cititi-o cu atentie. Pentru realizarea raportului un template in format .doc este disponibil aici iar in format .tex aici.
  2. Formular de recenzie a lucrarii (DOC). Folositi acest formular pentru a va recenza lucrarea inainte sa o predati.
  3. Formular de recenzie a prezentarii (DOC). Folositi acest formular pentru a va recenza prezentarea.
  4. Un subiect din lista de mai jos.
Sesiunile de prezentare a proiectelor sunt programate pentru miercuri 23 mai, dupa cum urmeaza: program prezentari.

Fiecarui grup de studenti i se va aloca un subiect din lista de mai jos. Alegeti in functie de cunostintele si interesele voastre cel putin trei subiecte, in ordinea preferintei, si trimiteti-le impreuna cu numele celor din grup responsabilului de disciplina. Veti primi un email de confirmare cu subiectul (unic) care v-a fost alocat. Selectia nu este finala pana cand nu este confirmata!

Urmatoarele subiecte au fost deja alocate:

Contact

Comentarii, sugestii, intrebari, etc. referitoare la curs sau site sunt binevenite; contactati responsabilul de disciplina.