Identificarea Sistemelor 2023-2024

Profesor de curs: Lucian Bușoniu, Asistenți lab: Tudor Alinei-Poiană, Elvin Pop. Asistenți proiect: Mihalis Maer, Tudor Sântejudean.

Navigare: [English version|Evaluare|Program|Cursuri|Laboratoare|Teste de laborator|Proiect|Contact]          [Înapoi la pagina lui Lucian Bușoniu]

Despre disciplină

Această disciplină prezintă metode pentru identificarea sistemelor: analiza în domeniul timp, analiza de corelație, tehnici bazate pe minimizarea erorii de predicție și pe variabile instrumentale. Se discută de asemenea proiectarea semnalelor de intrare, metode recursive online, identificarea în buclă închisă, și tehnici de validare a modelelor obținute. Cursul este descris la nivelul potrivit liniei de licență, construind baza matematică necesară. Cursul se bazează pe cartea System Identification de Soderstrom și Stoica.

Anul acesta, vom folosi predarea offline pentru cursuri, laboratoare, și proiecte; împreună cu platforme online pentru interacțiunea cu studenții (Microsoft Teams) și pentru chestionare online (ClassMarker). Ca un ID unic pentru fiecare student, vă rugăm să utilizați o adresă de e-mail care este asociată unui cont de ClassMarker. Conturile de Microsoft Teams pot fi asociate cu adresele de e-mail Didatec (sau puteți evident folosi adresa de Teams pentru tot). Detalii despre modul în care utilizăm aceste platforme pot fi găsite mai jos pentru fiecare activitate.

Disciplina face parte din programul de licență al Departamentului de Automatică de la UTCluj (anul 3 semestrul 1, seria 2). Cunoștințe preliminare necesare: sisteme dinamice liniare și algebră liniară.

Reguli de evaluare

Notare:

Nota finală va fi o medie ponderată a tuturor formelor de evaluare de mai sus folosind procentajele indicate, urmată de rotunjire și limitare la 10. De notat că se pot acumula 110% x 10 = 11 puncte în total; așadar, categoriile se pot compensa între ele într-o anumită măsură.

Condiții de eligibilitate: Soluțiile tuturor laboratoarelor cu excepția primului, cele două teste de laborator, și soluțiile pentru ambele părți ale proiectului, susținute cu success în cadrul sesiunilor interactive de prezentare a proiectelor; sunt toate strict necesare pentru ca studentul să fie admis în examen. Mai multe detalii despre fiecare componentă (laboratoare, teste de laborator, proiect) se găsesc la locurile potrivite în descrierile de mai jos.

Program

Cursurile sunt miercurea de la ora 10, laboratoarele joia, iar proiectelea lunea și marțea, a se vedea orarul la http://aut.utcluj.ro/ pentru sloturile exacte alocate. Examinați cu atenție programul de mai jos pentru a determina când trebuie să fiți la ore.

Program

Datorită interdependențelor între cursuri, laboratoare, și proiecte, a testelor de laborator și termenelor de proiect, programul real este puțin diferit de cel din orarul oficial. Se fac următoarele schimbări:

Cursuri

Prezentările de curs sunt material obligatoriu; ele vor fi scrise suficient de detaliat pentru a oferi o imagine completă și de sine stătătoare a subiectelor tratate. Prezentările sunt oferite aici la timp pentru fiecare curs, în format PDF.

În timpul fiecărui curs, la un moment aleator de timp, se vor aplica scurte chestionare pentru a testa cunoștințele din cursul respectiv. Trebuie așadar să fiți atenți la curs. Dacă răspundeți corect la toate întrebările, primiți 1 punct la notă; scorurile mai mici sunt scalate liniar între 0 și 1 puncte. Chestionarele folosesc platforma ClassMarker. O listă de adrese de e-mail va fi colectată în prealabil și veți fi invitat în această platformă.

Pe lângă prezentările de mai sus, se pot consulta opțional următoarele cărți:

Laboratoare

Logistică și platformă

Laboratoarele vor fi ținute în Matlab. Descrieri PDF ale laboratoarelor sunt date aici.

Soluțiile laboratoarelor sunt necesare începând cu laboratorul 2. Nu este suficientă participarea la laborator pentru marcarea prezenței; este nevoie și de o soluție completă, funcțională, și originală. Felul în care se verifică aceste lucruri este descris mai jos. Cel mult două laboratoare se pot recupera înainte de examen, așadar acumularea a trei sau mai multe laboratoare lipsă duce la ineligibilitate pentru examen. Maximum un laborator copiat se poate recupera de-a lungul întregului an; două sau mai multe laboratoare copiate invalidează disciplina.

Fiecare student rămâne în semigrupa lui pentru activități, de exexmplu nu puteți accesa testul la laborator decât dacă sunteți prezenți la laboratorul semigrupei.

Chestionare de laborator

Fiecare laborator cu excepția primului începe cu un scurt chestionar de 2 minute conținând două intrebări, care testează materialul de curs relevant pentru laboratorul curent. Dacă răspundeți corect la toate întrebările pentru toate laboratoarele, primiți 1 punct la notă; scorurile mai mici scalează liniar, ca și pentru chestionarele de curs. Așadar, trebuie să veniți pregătiți la laborator.

Termen limită, verificarea laboratoarelor, și bonus pentru finalizarea laboratorului la timp

Validarea faptului că laboratorul este complet și funcțional, precum și un prim test de originalitate, se realizează în timpul unei discuții cu asistentul de laborator. Vom pune întrebări amănunțite pentru a ne asigura că studentul este sursa codului (și nu, de exemplu, ChatGPT). Dacă nu răspundeți cu succes la aceste întrebări, laboratorul poate fi deja declarat copiat în această etapă. Dacă treceți de această etapă de validare, vi se permite să vă trimiteți soluția la link-ul dropbox care va fi inclus în fiecare PDF de laborator.

Preferăm foarte mult ca studenții să valideze laboratorul și să îl încarce pe dropbox în timpul intervalului nominal de 2 ore. Pentru a promova acest lucru, pentru fiecare laborator care îndeplinește această condiție, studentul care îl trimite primește un bonus de 0.1 puncte la nota finală.

Termenul final pentru validarea și trimiterea laboratorului este joia din săptămâna care urmează cea în care are loc fiecare laboratorul, ora 24:00. După aceea, link-ul dropbox este închis.

Odată ce link-ul de încărcare se închide, soluțiile fiecărui laborator sunt trecute printr-o verificare automată a plagiatului pentru a descoperi cazurile de copiere între studenți. Fiecare caz suspect este examinat de către profesori, iar dacă este clar că laboratorul este copiat, atât laboratorul sursă, cât și cel destinație sunt marcate ca fiind copiate.

După cum menționam mai sus, impunem și o regulă "cartonaș galben/roșu": primul laborator copiat este invalidat și îl puteți recupera la final, dar al doilea laborator copiat invalidează setul complet de soluții, și disciplina trebuie recontractată anul viitor.

Sistem real - motor de curent continuu

Începând cu laboratorul 4, folosim și un sistem real cu motor de curent continuu (DC motor). Fișiere asociate: ghid de utilizare sistem (PDF); software pentru Windows (ZIP); software pentru Matlab legacy/Linux (ZIP). Această ultimă arhivă utilizează funcții Matlab built-in pentru comunicarea serială, care funcționează în Linux (dar la o rată de eșantionare mai mică decât cu biblioteca de comunicare serială din arhiva Windows, deci dacă aveți Windows, folosiți acea versiune). Dacă lucrați în C13 în Linux, calculatoarele de acolo sunt deja configurate, nu ar trebui să fie nevoie să descărcați nimic.

Descrierile laboratoarelor

Teste de laborator

Test de laborator 1: Fiecare student dă testul în slotul anunțat în tabelul online. Atenție: Unele sloturi sunt în afara orei de laborator, așadar vă rog examinați atent tabelul. Nu uitați că testele de laborator sunt necesare pentru eligibilitate, trebuie să fiți prezenți. Testul va avea două componente, descrise și notate după cum urmează: Test de laborator 2: aceeași structură ca și primul test, doar că acum din laboratoarele 6-10.

Nota de la fiecare test se adaugă cu o pondere de 0.15 la nota finală, indiferent de valoarea sa.

Proiect

Vezi descrierea proiectului (PDF) pentru subiect, reguli, și termene limită; citiți această descriere atent. O descriere detaliata a metodei de regresie liniara necesara pentru prima parte a proiectului poate fi gasita in cursul 2.

Sunt disponibile și ghiduri pentru scrierea unui raport științific, și pentru crearea și susținerea prezentării (ultimul doar în engleză). Nu vom folosi rapoarte anul acesta, dar multe dintre principiile din ghidul de raport se aplică și prezentărilor.

Comentariile, sugestiile, întrebările legate de curs sau de website sunt binevenite; reponsabilul de curs sau asistenții pot fi contactați via Teams sau email.